-
Hos Tromborg er vi vilde med planter både de økologiske af slagsen men også Wild Type planter, som er vilde typer af indfødte planter (eller planter, som har eksisteret i deres habitat i århundreder). De vokser vildt i naturen på deres naturlige levesteder. Planter af denne type fra den nordlige halvkugle udgør hjørnestenen i bl.a. vores Beauty Of North linje.
Naturens vilde planter
Wild Type planter i form af træer, buske, græs, vilde blomster og urter findes i deres naturlige vilde habitater som skove, vådområder og græsenge. De er vokset fra vilde og naturligt forekommende frøunderlag. Det er det, vi mener, når vi siger, at planter anvendt i Tromborg Beauty Of North er Wild Type. Det er ægte natur i den yderste konsekvens.
Tromborg har med Wild Type planter taget skridtet ud over økologien (Above Organic) og er på den måde med til at bevare lokale naturlige landskaber, der ikke er opdyrkede, fordi vi respekterer det vilde liv, naturen har givet os.
Læs mere
Wild Type planter har en lang række både sundheds- og skønhedsmæssige fordele. Fx er de fra naturens hånd meget næringsrige, det gælder både indhold af mineraler, vitaminer og andre virksomme stoffer, og skyldes, at Wild Type planter lever og vokser på deres naturlige levesteder/habitater, hvor de benytter sig af naturens egen råstoffer.
Wild Type planter kan ikke certificeres, som dyrkede økologiske planter kan, da planterne som sagt vokser vildt uden at kunne overvåges. Man kan ikke kontrollere deres miljø, og der er derfor ingen måde at certificere dem på. Wild Type planter har derimod de bedste betingelser for at være naturligt økologiske, da de selv vælger deres voksesteder og bruger den næring, der findes i jorden i forvejen.
Wild Type planter må have tillid til deres omgivelser, kraft, kreativitet og autenticitet for at kunne ekspandere, florere og trives i deres naturlige miljø og levesteder. Fordi de ikke gødes eller vandes hver dag, må deres rødder gro langt og dybt, så de kan optage næringsstoffer, hvor de er flest. Dette kræver, at Wild Type planten er uhyre god til at tilpasse sig og være kreativ for konstant at følge naturens vilkår. Wild Type planter har således en stærk energistruktur og er meget rige på antioxidanter.
Kongelys – Verbascum Thapsus
En af de Wild Type planter som vi er meget glade for er kongelys, som i gamle danske klostre blev omtalt som velegnet til at fjerne rynker hos kvinder.
Kongelys blev beskrevet første gang på dansk af den første læge i Norden, Henrik Harpestreng, der levede i 1200-tallet. Han havde studeret ved den berømte lægeskole i Salerno i Syditalien og var siden livlæge for kong Erik Plovpenning og kannik i Roskilde.
Han var kendt for sin dygtighed og sit store kendskab til urternes virkning og skrev – på latin – bl.a. den overleverede bog om skandinaviske lægeurter Liber herbarum, hvor kongelys nævnes. Harpestreng beskriver kongelys som en hed og tør urt, der udrenser ond væske, som kommer af kulde og fugt.
Læs mere
Urten blev formentlig oprindeligt indført til Skandinavien af munke og nonner i 1100-1200-tallet. Mange munke og nonner havde indgående kendskab til planter og urter gennem studier af ældgamle skrifter og lægehåndbøger fra Mesopotamien, Egypten og Kina. Den viden brugte de til at importere planter og urter til fx Danmark, hvor de videreudviklede dyrkningsmetoderne. Cisterciensermunke fra Esrum Kloster dyrkede således kongelys i klostrets urtehave – senere blev den forvildet herfra – og beskrev, at saft af blomsterne ”borttager de Rynker som ere udi Panden paa de gamle Piger”.
Der er således fra gammel tid stærke vidnesbyrd om, at kongelys er en ”magisk plante”. Efter at munkene indførte den til Skandinavien, har kongelys spredt sig og haft omkring 900 år til, at tilpasse sig det nordlige klima og jordbundsforhold. Den regnes derfor nu som en indfødt plante med naturlige habitater i hele Norden.
Kongelys er en toårig plante med dybe rødder til at suge vand. Kronbladene er flade og ovale, nogle vokser videre i lanseform og kan blive fra 10 og helt op til 40 cm inklusive stilken. De såkaldt cauline blade er elliptiske til lanseformede. Bladsystemet er sådan arrangeret, at de små blade foroven drypper regnen ned på de større blade nedenunder, som så igen leder vandet videre til rødderne. Det betyder, at planten også kan vokse på tørre steder.
Kongelys vokser i dag vildt og naturligt på ukultiverede græs- og blomsterenge samt i skovområder på den nordlige halvkugle, herunder i Skandinavien og Nordamerika. Planten trives bedst i naturlige og vilde habitater.
Blade, rødder og blomster har antiseptiske, astringerende, emolierende, antimikrobielle, antioxidante samt lindrende/dulmende egenskaber, især for sensitiv eller irriteret hud. Virker antiinflammatorisk pga. iridoide glykosider og flavonoider, der mindsker inflammation. Kongelysekstraktet i Tromborgs cremer har således en blødgørende, astringerende og antiinflammatorisk effekt, og som munkene fra Esrum Kloster vidste, så afhjælper det hudproblemer og reducerer synligt fine linjer og rynker.
/Tromborg