ÆTERISKE OLIER

Vi er vilde med økologiske planter og de skønne koldpressede essentielle olier vi får herfra. Hos Tromborg har vi arbejdet med æteriske olier i flere årtier og har en videnskabelig saglig tilgang hertil. Olierne har udover de mange fordele for huden også hele det aromaterapeutiske aspekt, som har været kendt i århundrede for plejende og helbredende virkning.

Essentielle olier tjener planternes behov, før de tjener menneskets behov. Det, de essentielle olier gør for os, har de allerede gjort for planterne. Essentielle olier består fra naturens hånd af komplekser af i hundredvis af forskellige forbindelser. De orkestrerer produktionen af plantens vitaminer og enzymer og virker i det hele taget regulerende på plantens funktioner.

Essentielle olier fungerer som budbringere (messengers på fagsprog) og er en slags coaches inden i planten, som derved hjælpes med at koordinere og initiere vitale aktiviteter. Essentielle olier kaldes også ”plantens livsblod”. Oliernes indholdsstoffer cirkulerer gennem plantevæv og gennem cellevægge, bringer næringsstoffer ind i cellerne og affaldsstoffer ud. Det samme sker i huden, hvor essentielle olier bl.a. fører ilt til hudcellerne og tager affaldsstoffer med sig ud. Faktisk er essentielle olier en af naturens bedste rengørere. Naturens formål med at give os mennesker aromatiske molekyler er at give os vitalitet, harmonisk balance og beskyttelse. /...

Læs mere 

Essentielle olier i form af aromatiske forbindelser (molekylære ringsystemer) besidder det, man kalder homeostasisk intelligens. De arbejder konstant for at genskabe og bevare balancen i kroppen, og altså også huden – homeostase betyder ligevægt.

En essentiel olie med duft fra en skøn plante har mange positive virkninger, også for huden, og er altså ikke bare en olie. Forfatteren Gertrude Stein har en gang med karakteristisk præcision sagt, at ”en rose er en rose er en rose” – det var hendes måde at udtrykke det, der ikke kan udtrykkes: en roses iboende skønhed, følelse og duft.

Når man dufter til blomster, er det de essentielle olier, man dufter til – eller i virkeligheden deres naturlige aromatiske stoffer – aromaringe –  og det tager kun 2 sekunder for en duft at nå fra næsen til den del af hjernen, der kontrollerer følelser og hukommelse. Dufte fylder sanserne.

Det er vigtigt at vide, at hvis noget bliver kaldt naturlig parfume så kan det kun komme fra ægte æteriske olier fremfor fra inaktive, syntetiske duftmolekyler fremstillet på laboratorium. Det er kun de æteriske olier, der kan virke aromaterapeutisk og kun ægte æteriske olier kan have gavnlig virkning af afslappende, fokuserende eller energigivende art samtidig med at de også bruges til at dræbe bakterier, virus og svamp. Det er kun de æteriske olier der kan have sundhedsfremmende effekt.

Aromaterapi er balsam for krop og sjæl.

PEPTIDER

Protein er kroppens – og ikke mindst hudens – byggesten. Proteiner består af små kæder af aminosyrer kaldet peptider. Huden har brug for peptider til opretholdelse og gendannelse af sin struktur og integritet.

Peptider er en essentiel del af Tromborg og findes i alt fra vores cremer, masker og serums til vores Pep Makeup. 

Peptider forekommer naturligt i huden og er blandt andet nødvendige for, at huden kan producere kollagen samt andre komplekse hudstrukturer. Peptiderne bidrager derfor til, at huden holdes fast, elastisk og intakt – alle tre faktorer, der hjælper med at håndtere tegn på aldring af huden.


Peptider kan kommunikere mellem celler (og hudceller) samt fungere som budbringere – såkaldte ”messengers”. Denne kommunikation er afgørende for, at cellerne kan udføre deres arbejde korrekt og for, at de kan samarbejde om at holde huden i sund og naturlig balance. /...

Læs mere

Nogle proteiner og molekyler, der findes naturligt i huden (som for eksempel kollagen), er for store til at passere gennem huden. Det betyder, at man ikke ”bare” kan påføre huden kollagen for at understøtte elasticitet. Det er her, at peptiderne virkelig kan hjælpe, da de er mindre molekyler, som er i stand til at trænge igennem huden og bruge deres budbringer funktion til at stimulere produktionen af kollagen. Peptiderne fortæller således huden, når den har brug for mere kollagen, og understøtter derved hudens egen produktion.

Når huden ældes mindskes indholdet af blandt andet kollagen. Førnævnte påvirker hudens udseende i form af fine linjer og rynker. Ved brug af peptider i Tromborgs hudpleje holdes huden ung og aldringsprocessen modvirkes (anti-aging).

Da kollagen er essentiel for hudens struktur, spændstighed og elasticitet, kan peptider i Tromborgs produkter hjælpe med at beskytte samt justere kollagen niveauer og dermed være en vigtig del af den daglige anti-age hudplejerutine.


Peptider i Tromborgs produkter påvirker således mange biokemiske processer i huden på én gang for optimal effekt og anti-aging sammen med andre potente, bioaktive ingredienser.

 

  • / Anti-age effekt / Stimulerer og fornyer kollagen dannelse samt reducerer nedbrydning / Udglatter fine linjer og rynker i huden / Styrker huden sammen med andre bioaktive hudpleje-ingredienser.

WILD TYPE PLANTS

Hos Tromborg er vi vilde med planter både de økologiske af slagsen men også Wild Type planter, som er vilde typer af indfødte planter (eller planter, som har eksisteret i deres habitat i århundreder). De vokser vildt i naturen på deres naturlige levesteder. Planter af denne type fra den nordlige halvkugle udgør hjørnestenen i bl.a vores Beauty Of North linje.

Wild Type planter i form af træer, buske, græs, vilde blomster og urter findes i deres naturlige vilde habitater som skove, vådområder og græsenge. De er vokset fra vilde og naturligt forekommende frøunderlag. Det er det, vi mener, når vi siger, at planter anvendt i Tromborg Beauty Of North er Wild Type. Det er ægte natur i den yderste konsekvens.

Tromborg har med Wild Type planter taget skridtet ud over økologien (Above Organic) og er på den måde med til at bevare lokale naturlige landskaber, der ikke er opdyrkede, fordi vi respekterer det vilde liv, naturen har givet os. /...

Læs mere

Wild Type planter har en lang række både sundheds- og skønhedsmæssige fordele. Fx er de fra naturens hånd meget næringsrige, det gælder både indhold af mineraler, vitaminer og andre virksomme stoffer, og skyldes, at Wild Type planter lever og vokser på deres naturlige levesteder/habitater, hvor de benytter sig af naturens egen råstoffer.

Wild Type planter kan ikke certificeres, som dyrkede økologiske planter kan, da planterne som sagt vokser vildt uden at kunne overvåges. Man kan ikke kontrollere deres miljø, og der er derfor ingen måde at certificere dem på. Wild Type planter har derimod de bedste betingelser for at være naturligt økologiske, da de selv vælger deres voksesteder og bruger den næring, der findes i jorden i forvejen.

Wild Type planter må have tillid til deres omgivelser, kraft, kreativitet og autenticitet for at kunne ekspandere, florere og trives i deres naturlige miljø og levesteder. Fordi de ikke gødes eller vandes hver dag, må deres rødder gro langt og dybt, så de kan optage næringsstoffer, hvor de er flest. Dette kræver, at Wild Type planten er uhyre god til at tilpasse sig og være kreativ for konstant at følge naturens vilkår. Wild Type planter har således en stærk energistruktur og er meget rige på antioxidanter.

Kongelys
– Verbascum Thapsus

En af de Wild Type planter som vi er meget glade for er kongelys, som i gamle danske klostre blev omtalt som velegnet til at fjerne rynker hos kvinder.

Kongelys blev beskrevet første gang på dansk af den første læge i Norden, Henrik Harpestreng, der levede i 1200-tallet. Han havde studeret ved den berømte lægeskole i Salerno i Syditalien og var siden livlæge for kong Erik Plovpenning og kannik i Roskilde.


Han var kendt for sin dygtighed og sit store kendskab til urternes virkning og skrev – på latin – bl.a. den overleverede bog om skandinaviske lægeurter Liber herbarum, hvor kongelys nævnes. Harpestreng beskriver kongelys som en hed og tør urt, der udrenser ond væske, som kommer af kulde og fugt. /...

Læs mere

Urten blev formentlig oprindeligt indført til Skandinavien af munke og nonner i 1100-1200-tallet. Mange munke og nonner havde indgående kendskab til planter og urter gennem studier af ældgamle skrifter og lægehåndbøger fra Mesopotamien, Egypten og Kina. Den viden brugte de til at importere planter og urter til fx Danmark, hvor de videreudviklede dyrkningsmetoderne. Cisterciensermunke fra Esrum Kloster dyrkede således kongelys i klostrets urtehave – senere blev den forvildet herfra – og beskrev, at saft af blomsterne ”borttager de Rynker som ere udi Panden paa de gamle Piger”.

Der er således fra gammel tid stærke vidnesbyrd om, at kongelys er en ”magisk plante”. Efter at munkene indførte den til Skandinavien, har kongelys spredt sig og haft omkring 900 år til, at tilpasse sig det nordlige klima og jordbundsforhold. Den regnes derfor nu som en indfødt plante med naturlige habitater i hele Norden.


Kongelys er en toårig plante med dybe rødder til at suge vand. Kronbladene er flade og ovale, nogle vokser videre i lanseform og kan blive fra 10 og helt op til 40 cm inklusive stilken. De såkaldt cauline blade er elliptiske til lanseformede. Bladsystemet er sådan arrangeret, at de små blade foroven drypper regnen ned på de større blade nedenunder, som så igen leder vandet videre til rødderne. Det betyder, at planten også kan vokse på tørre steder.

Kongelys vokser i dag vildt og naturligt på ukultiverede græs- og blomsterenge samt i skovområder på den nordlige halvkugle, herunder i Skandinavien og Nordamerika. Planten trives bedst i naturlige og vilde habitater.

Blade, rødder og blomster har antiseptiske, astringerende, emolierende, antimikrobielle, antioxidante samt lindrende/dulmende egenskaber, især for sensitiv eller irriteret hud. Virker antiinflammatorisk pga. iridoide glykosider og flavonoider, der mindsker inflammation. Kongelysekstraktet i Tromborgs cremer har således en blødgørende, astringerende og antiinflammatorisk effekt, og som munkene fra Esrum Kloster vidste, så afhjælper det hudproblemer og reducerer synligt fine linjer og rynker.

/Tromborg